Motorola walkie talkiek

A walkie-talkie kézben tartható, hordozható adóvevő készülék. Kifejlesztését a II Világháború alatt egyesek Donald L. Hings, rádiómérnöknek, mások Alfred J. Grossnak, és a Motorola mérnökgárdájának tulajdonítják.

Hasonló kivitelű készülékeket gyártottak más fegyvernemeknek, majd a háború után a walkie talkie széles körben elterjedt a közbiztonság, majd a kereskedelem és a munkahelyi használat terén is. Főbb tulajdonságai közé tartozik a fél-duplex csatorna (egyszerre csak egy készülék adhat, de tetszőleges számú hallgathatja az adást) és a „push-to-talk” (PTT) adás-vétel kapcsoló, amelynek megnyomásával kapcsolhatunk adásra. A tipikus walkie talkie készülék telefon kézibeszélőre hasonlít, kicsit talán nagyobb, de 1 egység, és 1 antenna van a tetejére szerelve. Míg egy telefon hallgatóját csak a felhasználó hallja, a walkie talkie beépített hangszóróját a felhasználó és környezete is hallhatja. A kézi adó-vevőkkel egymás között, illetve járművekbe épített és fix állomásokkal is kommunikálhatnak.

A Motorola walkie talkie termékcsaládban a gyerek walkie talkie-tól kezdve a több kilométeres hatótávval rendelkező adóvevők is megtalálhatók. A Motorola walkie talkiek a pmr446-os sávon engedély nélkül használhatóak!

T80 Extreme S3P_3363 reed biking

A PMR446 rádió (Personal Mobile Radio – személyi mobil rádió) egy nem engedélyköteles, elterjedt rádiókommunikációs eszköz. Hatótávolsága nyílt terepen átlagosan 2-4 km, városban kb. 300 m-1 km, de ez nagyban függ a tereptárgyak árnyékolásától. Két magaslat között például akár több tíz km is lehet.

A strandon, egy fesztiválon, a játszótéren, hegymászás közben a TLKR walkie talkie termékcsalád nagyszerű módja annak, hogy az egész család kapcsolatban maradhasson. A 10 km hatótávolságú walkie talkiek nagyon közkedveltek az extrém sportolók, síelők, hegymászók, vadászok köreiben.

Motorola walkie talkie típusok:

Motorola T40, T41 (több szín)

Motorola T41

Motorola TLKR T50

Motorola T50

Motorola TLKR T60

Motorola T60

Motorola TLKR T80

Motorola T80

Motorola TLKR T80EX

Motorola T80EX

Motorola TLKR T81H

Motorola T81H

Motorola XT225

Motorola XT225

Több száz módja van annak, hogy hogyan lehet használni a Motorola engedély nélküli walkie talkie adóvevőit. Néhányat ezek közül biztosan mindenki ismer, ám akad olyan szituáció is, amire nem is gondolnánk!

A Motorola walkie-talkie készülékeket mindenhol használják, ahol hordozható rádiókapcsolatra van szükség, így a vállalatoknál, közbiztonságban, katonaságnál, szabadtéri sportoknál és hasonló helyeken. Az eszközök különböző árfekvésekben kaphatók a játékként árult olcsó analóg készülékektől a tartós (pl. vízálló, beépített LED lámpás) eszközök hajókon, vadászat közben és iparban való használatra.

A Motorola walkie talkiekhoz típusonként különféle tartozékok kaphatók, így például akkumulátorok, gyorstöltők, többfészkes töltők akár hat készülék egyidejű töltésére, valamint olyan audio csatlakozó, amihez fejhallgatós mikrofon vagy hangszórós mikrofon csatlakoztatható.