Hogyan befolyásolja a bébiőr a baba alvását?

Amikor az első babát várod, rengeteg dolog van a „feltétlenül kell” és a „jó lenne” listákon. Ezeken gyakran szerepel a bébiőr. De vajon segítik-e ezek a babamonitorok a gyermekek elalvását, esetleg zavarják őket éjszaka? Ha együtt alvó családot terveztek, akkor valószínűleg sokkal kevésbé gondoltok arra, hogy kellene egy bébiőr. De azoknak, akik nem alszanak együtt a babával, akkor a pelenkák, ruhácskák és szakállkák mellett a bébiőr az egyik fontos dolog, amiről azt gondolják, hogy mindenképpen szükséges. Hiszen hogyan is hallanád meg, hogy a baba felébredt, ha nincsen babamonitorod?

Minden családban más a szülők stílusa, és mindenkinek különböző méretű és elrendezésű lakása van. Ha valaki egy 50 négyzetméteres lakásban lakik, az egészen másképp gondolkodik, mint az, aki egy 300 négyzetméteres, 3 szintes házban él. Ha kicsi a lakásunk, nagy valószínűséggel nincs szükségünk babamonitorra. Vajon a baba alvásával kapcsolatban általánosságban mikor hasznos és mikor nem a bébiőr?

A bébiőr segít a babának elaludni, és a szülőnek megnyugodni

Motorola MBP160 bébiőr

Motorola MBP160 bébiőr

Amikor a baba elalvásáról van szó, az első dolog, ami aggaszthat, hogy hogyan altasd el a babát. Ahogyan a baba növekszik, egyre több éjszakát fog alvással tölteni, de az is előfordulhat, hogy rosszabbul alszik, mint csecsemő korában. Az altatás sokszor párosul az oktatással, amikor is a szülő kiválasztja, hogy milyen módszert használ az altatásra és ezt a baba egy idő után megszokja, megtanulja. Itt lép közben a babamonitor, hiszen a különböző fajtájú monitorok segíthetnek az altatás gyakorlatában.

Sok család először egy alap babamonitort vásárol. Az alap, audiós bébiőrök segítségével ha leteszed a babát az ágyába és ő hangokat ad ki, lármázik, vagy sír, akkor a monitor segítségével hallgathatod a hangját. Azért sír, mert éhes? Azért sír, mert szorong? Ezzel a nyöszörgéssel altatja magát? Beszorult a lába a kiságy rácsai közé? Ezt sokkal könnyebb a videós monitorral kideríteni, mint a füledet az ajtóra tapasztani, vagy úgy bekukucskálni az ajtórésen, hogy ő ne vegye észre, vagy a padlón odakúszni, hogy felderítsd mi történt!

Ezen indokok miatt sokan később lecserélik az egyszerűbb bébiőrt videós babamonitorra. A legtöbb szülő “totyogóbiztossá” teszi a baba szobáját, esetleg a nappalit, de így sem lehetnek biztosak abban, hogy nem kerül bajba szemük fénye. Ezért sokan úgy vélik, hogy a legjobb megoldás, ha látják őt, különösen miután leszokott a délutáni alvásról, és naponta csak egy órás „csendes pihenőt” tart. Néhányan nem is gondolnák, hogy a bébiőrök mennyi stressztől mentesítik a szülőt.

A bébiőr és az altatás

Motorola MBP853 bébiőr

Motorola MBP853 bébiőr

Egyes emberek úgy gondolják, hogy a babamonitorokkal a szülő mintha helikopterről nézné a gyereket, állandóan ellenőrzi, ami sajnos oda is vezethet, hogy boldogtalan lesz a szülő. A helikopterről szemlélés során túlságosan beavatkozik, és nem tanítja meg a gyermeket az önállóságra.

Amikor az alvástanításra kerül a sor, a babamonitor azzal hátráltatja a haladást, hogy hall minden szipogást, nyöszörgést és zajt. Mivel a zajokat és a sírást a monitoron keresztül felerősítve hallja a szülő, a szíve kétszer olyan gyorsan fog verni, és azt gondolja, hogy valaki éppen most rabolja el a gyermeket, vagy extrém fájdalmai vannak. Nem kérdés, hogy ha a babának valamilyen betegsége van, alapvetően fontos figyelemmel kísérni a mozgását és a légzését. De az átlagos, egészséges babáknál nem kell minden apró zajt hallanunk, amit a baba kelt. Igazából ez azt okozhatja, hogy a szülő miatt nem tudja a baba végigaludni az éjszakát. Igazából az alvási szakaszok közötti kis zajok és sírdogálás teljesen normális és előre látható. Ha túl hamar bemész hozzá, még fel is ébresztheted!

A késleltetett reakció egyébként néha hasznos is lehet. Sokszor előfordul, hogy mire a szülő odaér a nyögdécselő babához, az már nyugodtan alszik tovább. Persze nem minden gyerekkel ilyen „könnyű”, de a minden zajt közvetítő babamonitor nem biztos, hogy a legjobb eszköz az alvástanításban, ha miatta többször megy be a szülő gyerekhez, mint kellene. Még egy említésre méltó dolog, hogy ha a baba„hangos alvó”, és minden alkalommal, amikor átfordul, vagy valamilyen hangot ad ki, vagy köhintett, a szülő hallja őt. Ez igazából fölösleges, és teljesen fölöslegesen ébredsz fel rá. Ezért sokan éjszaka kikapcsolják a monitort, hogy jobban aludjak.

A bébiőr sok esetben nagyon hasznos lehet

Mindezek mellett egyes helyzetekben a babamonitorok kivételesen hasznosak lehetnek. Ha a baba felébred, a monitoron könnyen látható, mi történik. Kicsit nyugtalankodik, megkeresi az alvókáját, megtalálja, visszafordul és alszik tovább. Vagy netán a babának refluxa van, és mivel emiatt az ágy egyik végét megemelték, a kiságy aljába csúszott? A videómonitor különösen segít abban, hogy nem kelti azt a képzetet, hogy valami rettenetes történt. Segítségével pontosan megállapíthatod, be kell-e egyáltalán mennie a babához. Ez valószínűleg több önállóságra szoktatja a babát, mint ha minden alkalommal bemennél hozzá.

Motorola béiőr kamera

Motorola béiőr kamera

 

Befejezésül: Mint nagyon sok más nevelési eszköz esetében is: nem az eszköz maga lényeges, hanem az, ahogyan használjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + 5 =