Bébiőrök fajtái és funkciói

Mi is pontosan a babamonitor, vagy más néven bébiőr?

A babamonitor, más néven bébiőr egy rádiós rendszer, amely a csecsemő által kibocsátott hangok távmegfigyelésére szolgál. Az audió monitor része a mikrofonnal felszerelt adóegység, amelyet a gyermek közelében helyeznek el.

Radio Nurse 1937

Radio Nurse 1937

Ez rádióhullámok segítségével továbbítja a hangokat a vevőegységbe, amelynek hangszóróját a csecsemőre vigyázó felnőtt magával hordozza, vagy a közelében van. Egyes bébiőrök kétoldalú kommunikációra képesek, amelyekkel a gondozó beszélni tud a babához (szülői beszédvonal). Egyesekkel zenét lehet játszani a gyermeknek.

A babamonitorok egyik elsődleges célja, hogy a gondozó akkor is hallja, ha a baba felébredt, ha a babától közvetlen hallótávolságon kívül van. Bár gyakran hivatkoznak rá, nincs bizonyíték, hogy a monitorokkal megelőzhető lenne az  SIDS (Sudden Infant Death Syndrome, hirtelen csecsemőhalál), és sok orvos úgy véli, hogy az eszközök hamis biztonságérzetet adnak. A csecsemőket és kisgyermekeket gyakran lehet hallani, ahogy  magukban beszélnek a kiságyukban. Ez a nyelvtanulás normális része.

Az első babamonitor a „Radio Nurse” készülék volt 1937-ben.

 

 

 Videó babamonitorok (babakamerák)

Motorola MBP36S bébiőr

Motorola MBP36S videós bébiőr

Egyes bébiőrök videokamerát is használnak, amelynek képe látható a vevőkészüléken, akár úgy, hogy a vevőkészüléket egy televízióhoz  csatlakoztatják, akár úgy, hogy LCD kijelzőjük van. Ezt a megfigyelő kamera típust gyakran hívják babakamerának.

Egyes babakamerák éjszaka, gyenge megvilágítás mellett is működnek. Napjainkban a legtöbb bébiőrnek van éjjellátó funkciója. Infravörös fényű LED-eket  építenek a kamera előlapjába, amelyekkel a babát a sötét szobában is lehet látni. Az éjjellátó funkcióval rendelkező bébiőrök sötétben automatikusan ebbe az üzemmódba kapcsolnak. Egyes korszerű babamonitorok a WiFi hálózat segítségével működnek. Így a szülők okostelefonon vagy számítógépen is láthatják a babát.

A babamonitorokat folyamatosan továbbfejlesztik, és ma már olyan funkciókkal is rendelkeznek, mint az éjjeli lámpa vagy a beépített altatódalok lejátszása. Ezekkel nem minden monitor rendelkezik. Egyeseknek hőmérséklet- és mozgásérzékelőjük is van, amelyek a matrac alá, vagy a gyermek ágyában a baba közelében lehet elhelyezni.

 

Mozgásérzékelős bébiőrök

A baba mozgásérzékelő a matrac alatt elhelyezett érzékelő lemezeket használ a mozgás érzékelésére, ha a mozgás több, mint 20 másodpercre leáll, riasztó hangjelzést ad.

 

Vezetékes és vezeték nélküli bébiőrök

A babamonitorok általában vezeték nélküli rendszereket alkalmaznak, de használhatók vezetékekkel is, vagy a meglévő háztartási elektromos hálózaton át pl. az X10 rendszerrel.

A vezeték nélküli rendszerek olyan rádiófrekvenciákat használnak, amelyeket a kormányzatok engedély nélküli használatra jelöltek ki. Bár ezeket a sávokat nem nagy teljesítményű televízió vagy rádió műsorszóró adók számára jelölték ki, előfordulhat, hogy zavarokat okoznak más eszközök, például hordozható telefonok, távvezérlet játékok,számítógépek vezeték nélküli hálózatai, radarok, intelligens fogyasztásmérők és mikrohullámú sütők.

A DECT üzemmódot használó digitális hangátviteli rendszerek – mint a Motorola bébiőrök is – zavarmentesek, és hatótávolságuk akár 300 m. Az analóg adásokat a házuk környékén egy szkennervevővel vagy egy másik babamonitor vevőjével bárki veheti. A digitális adás, például a frekvenciaugrásos szórt spektrumú átvitel valamilyen szintű védelmet biztosít az illetéktelen hozzáférés ellen.

Egyes vezeték nélküli bébiőrök több kamerát is támogatnak egy hordozható monitorvevőn. Ezek a rendszerek még a standard vezeték nélküli biztonsági kamerákkal is kompatibilisek. Egy mikrofonnal ellátott kis FM adó is alkalmas lehet olcsó házi készítésű bébiőr céljára, mert akár egy ébresztős rádión is veheti a jelét.

 

Okostelefonok használata bébiőrként

Az okostelefon alkalmazások lehetővé teszik, hogy egy kamerával felszerelt eszközt, például egy másik okostelefont vagy táblagépet figyeljen meg vele. Hasonlóképpen Wi-Fi kapcsolattal egy kamerát is kezelhet egy okostelefonnal vagy táblagéppel. Ez azt jelenti, hogy az okos eszközt nem kell a baba szobájában hagyni.

 

Egyéb bébiőr funkciók

Motorola MBP85

Motorola MBP85 kamera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az akkumulátoros hordozható vevőket a szülő magával viheti bárhová a házban. Az adó a csecsemő ágya mellett marad, és többnyire a hálózati aljzatba csatlakozik. Egyes bébiőrökhöz két vevő tartozik.

A bébiőrök általában a hang átvitele mellett valamilyen látható jelzést is adnak. Ez gyakran egy LED sor, amely a jelszintet mutatja, és akkor hasznos, ha a vevő hangját valamilyen ok miatt nem szabad vagy nem értelmes dolog hallgatni.  Más monitorok vevője rezgő jelzést ad, ami különösen praktikus a halláskorlátozott embereknek.

A több adóval rendelkező rendszerekkel egyidejűleg több szoba is megfigyelhető.

A mozgásérzékelővel rendelkező adók, például a gyermek matraca alá helyezhető nyomás-érzékeny lap a csecsemő nyugtalan mozgására figyelmeztetheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − kilenc =